Skip to main content

Sosiaalisen median ja internetin käyttö on nykyään osa lähes kaikkien arkea. Lisääntynyt ruutuaika voi kuitenkin vaikuttaa negatiivisesti unen laatuun ja jaksamiseen. Useat alan tutkimukset esittävät, että runsas sosiaalisen median käyttö on yhteydessä univaikeuksiin ja päiväaikaiseen väsymykseen. Tulokset ovat selviä erityisesti nuorten ja nuorten aikuisten keskuudessa.

Univaikeudet ja some: onko yhteys todellinen?

Tutkimusten mukaan paljon sosiaalista mediaa käyttävillä esiintyy enemmän unihäiriöitä ja päiväaikaista väsymystä. Sosiaalinen media ei välttämättä suoraan heikennä unen laatua, mutta sen käyttämisestä aiheutuva stressi voi tehdä yöunesta vähemmän palauttavaa. Tällöin aamulla olo ei tunnu yhtä virkeältä. Jatkuva viestitulva ja uutisvirta aktivoivat aivojamme – erityisesti juuri ennen nukkumaanmenoa, jolloin rauhoittuminen olisi erityisen tärkeää.

Erilaisissa tutkimuksissa on saatu näyttöä myös siitä, että varsinkin ongelmalliseksi koettu sosiaalisen median käyttö lisää eniten univaikeuksien riskiä. Kun sosiaalisen median käyttö alkaa tuntua pakonomaiselta, vaikutus uneen ja sen laatuun kasvaa. Iltaisin saattaa tuntua mahdottomalta laittaa puhelinta pois – ja mitä myöhemmäksi unensaanti venyy, sitä väsyneemmäksi olo muuttuu päivällä.

Sosiaalisen median aiheuttamien univaikeuksien on todettu olevan erityisen yleisiä nuorilla tytöillä, jotka ovat muutenkin herkkiä sosiaalisen median aiheuttamille paineille.

Miten voin vaikuttaa asiaan?

Mikäli tunnistat somen aiheuttavan haasteita nukahtamiselle tai vaikuttavan unen laatuun, kannattaa kokeilla muutamia vinkkejä:

  1. Rajoita ruutuaikaa iltaisin

Pyri lopettamaan puhelimen käyttö vähintään tuntia ennen nukkumaanmenoa, jotta aivosi saavat aikaa rauhoittua.

  • Valitse sisältöjä tietoisesti
    Vältä erityisen stressaavaa tai ahdistavaa sisältöä illalla. Kevyt ja positiivinen sisältö on hyvä vaihtoehto iltarutiineihin.
  • Kiinnitä huomiota omaan jaksamiseesi
    Jos huomaat, että sosiaalisen median käyttö väsyttää tai aiheuttaa stressiä, voi olla hyödyllistä tarkastella, miten ja milloin käytät somea.

Aikuinen on vastuussa myös lapsen unesta. Mikäli lapsi tai nuori on toistuvasti iltaisin ruudun orjana ja aamuisin herääminen on vaikeaa, tulee somen käyttöön puuttua. Erityisesti pienet lapset eivät tarvitse puhelinta juuri ennen nukkumaanmenoa.